Maasäteily, hömppämittarihuijaustako?

Kun parikymmentä vuotta sitten suunnittelimme talon paikkaa pellollemme, pyysin Maire-tätiäni tutkimaan mahdolliset vesisuonet. Hänellä kun on sellainen taito, itse en siihen pystyisikään. Uskon vakaasti, että erityisesti nukkumapaikan ei ole hyvä olla vesisuonien päällä. Keski-Suomessa vaikutti aikoinaan kansanedustajanakin toiminut Mauno Pohjonen, joka tuli tunnetuksi nimenomaan näistä maasäteilytutkimuksistaan. Hän ei koskaan suostunut ottamaan maksua käynnistään, kunhan vain autolla haettiin ja vietiin. Eli rahan vuoksi huijaamisesta ei voinut olla kyse! Muistan elävästi päivän, jolloin haimme hänet meille kotiin (asuimme silloin Jyväskylässä) tutkimaan taloa, jonka olimme juuri ostaneet. Esikoinen oli silloin kolmevuotias ja hänellä oli ensimmäisen kerran oma huone. Jotakin kummallista terveysongelmaa pojalla oli silloin meneillään, en muista enää mitä mutta täti oli aiemmin käynyt meillä tekemässä samaa tutkimusta ja nyt odotin jännittyneenä Maunon tuloksia. Niin kävi, että molempien mukaan pojan huoneessa oli todella voimakasta säteilyä, muistaakseni 400 kierrosta  Maunon mittarilla, vesisuoni kulki heti ovelta seinän suuntaisesti ja vuode oli siinä. Ei kaksi henkilöä voi vahingossa täsmälleen samalla tavalla tulkita! Mauno sanoi, että edes koulupöytää ei saa sijoittaa sille seinälle, niin paha paikka se oli. Vuode tietenkin siirrettiin heti pois ja terveysongelmakin poistui – ihme. Vai oliko? Eikö se ole pikemminkin luonnollista? Tiedän muitakin tapauksia, joissa jälkikäteen on todettu syöpään kuolleen ihmisen vuoteen olleen juuri tällaisessa kentässä. Jopa niin, että vanhan talon raunioista on pystytty paikallistamaan edesmenneen isännän sängyn sijainti…Mauno oli tutkinut yli tuhat syöpätapausta ja vain neljässä ei ollut yhteyttä säteilyyn! Tässä yksi linkki keskusteluun tuosta ”hömppätieteestä”, johon minäkin siis vesisuonien osalta uskon.

No, meille kävi niin, että kun tyhjälle tontille hahmoteltiin talon paikkaa, täti havaitsi vesisuonen juuri siitä, mihin meidän parisänkymme mittauksen mukaan tulisi. Sellaista isoa systeemiä ei niin vain muuteta eri seinälle, joten päätettiinkin siirtää koko taloa viisi metriä! Siitä oli taas se seuraus, että koska liittymä maantielle oli tehty jo vuotta aiemmin, se jäi väärään kohtaan. Aluksi harmittelimme tätä yhteensattumaa, mutta kun rakennusmiehet kiepauttivat autonsa aina samalla tavalla töihin tullessaan, huomasimme, että tilanne olikin kääntynyt vain parempaan suuntaan. Tie tehtiin näiden renkaanjälkien mukaan ja meillä on nyt oma ”liikenneympyrä”, se toimii oikein hyvin!

Tämän ihanan kuvan on vuosia, vuosia sitten (onpa pihan kasvullisuus pientä!) ottanut ystäväni lentäessään talomme yli eräänä syksynä puintien jälkeen. Siitä näkee hyvin pienen kotilahden, joka oikeasta nurkasta virtaa matalan salmen kautta taaempana olevaan suurempaan järveen. Vasemmalla on yli sata-vuotias päätila, oikealla meidän keltainen kotimme. ””Liikenneympyräkin” erottuu hyvin. Alunperin oli tarkoitus ajaa maantieltä suoraan autotallin ovelle…

On tunnettua, että eläimet eivät vapaaehtoisesti nuku vesisuonien päällä. Eli jos kissasi haluaa maata sängyssäsi, ole vain tyytyväinen – se on turvallinen alue! Vuosikymmeniä sitten tädin beagle-koira ei olisi halunnut olla keittiön työtason alla siinä nukkumapaikassa, mihin se ohjattiin. Se kuoli syöpään ja vasta myöhemmät tutkimukset näyttivät, että vesisuonihan siinä kulki. Mitäpä tuohon sanoisi?

Kategoria(t): Maisema, Sekalaista Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s