Maa-artisokka kukkii

Viimeinen syskyn sato  – maa-artisokka – on korjattu talteen. Koska mukulat kasvavat vielä  hyvinkin myöhään, ne nostetaan meillä yleensä syysloman vaiheilla, ennen maan kääntöä. Samalla varmistetaan ensi kesän sato: Istutan uuden rivistön aina syksyllä, sillä kellarissa mukulat eivät talvea välttämättä säilyisi. Koko sadonkin voi jättää kevääseen asti maahan, eivät monivuotisina palellu! Tästä linkistä voit lukea lisää vuoden 2008 maatiaiskasvista, monta hyödyllistä asiaa.

Tämä hyötykasvi on todella tanakka. Monesti ihmettelen, miten se pysyy pystyssä meidän tuulisella peltoaukeallamme! Korkeutta on kuitenkin reilusti yli kaksi metriä. Kukat ovat  ihan kauniita, maljakkoonkin olen niitä taitellut.

Kasvi tuottaa perunan tapaisia mukuloita, jotka kuitenkin ovat harmillisen muhkuraisia ja siinä mielessä hankalia käsitellä. Maku on oikein hyvä, suorastaan hieno. Keitot ja muhennokset – siinä yleisimmät käyttötapani. Olen sekoittanut niitä mukaan myös Mikaelin ruokaan ja hyvin on pikkuisellekin maistunut.

Lajinjalostusta olen yrittänyt tehdä istuttamalla aina sileimmät mukulat, mutta melko turhaan, kuten yllä olevasta kuvasta huomaat. Toissavuonna hoksasin kaupassa myynnissä maa-artisokkia, jotka näyttivät erikoisen sileiltä. Ostin tietenkin rasian ja päätin kokeilla, josko kasvaisivat meillä. Lajikkeesta ei ole mitään käsitystä, väri on kuitenkin hiukan punertava entiseen valkoiseen verrattuna. Tänään sain ilokseni huomata, että tämä uusi kokeilu on onnistunut: Mukulat olivat tosiaan huomattavasti sileämpiä kuin entiset! Alla olevasta kuvasta voit itsekin sen todeta: vasemmalla uutta lajiketta. Nyt on helppoa kuoria niitä sosekeittoon tai tehdä gratinia kuorruttamalla kiehautetut artisokat valkokastikkeella ja juustoraasteella. Nam!

P.S. Aiemmin kerroin prinsessojen keittokirjasta. Siellä on, siis vuodelta 1939, ohje maa-artisokka-katkarapupaistoksesta: Suolavedessä keitetyt mukulat pannaan voideltuun vuokaan, päälle katkarapuja ja kuorrutteeksi voista, jauhoista, keitinliemestä ja kermasta tehty valkokastike, korppujauhoja ja juustoraastetta. Kirjassa neuvotaan käyttämään maa-artisokkia paljon enemmän kuin mitä käyttö silloin vielä oli, sillä se on ”erinomaisen herkullista ja hienon makuista ruokaa”. Niinpä! Mitäs tuohon muuta sanoisi nykytietämykselläkään!

Kategoria(t): Kasvihuoneessa, Kokataan - Lisäkkeet, salaatit, Piha ja puutarha Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s