Mongolianvaahtera

Siinä Jyväskyläläisessä päiväkodissa, jossa olin 70-luvulla töissä, kasvoi mongolianvaahteroita. Niiden tulenhehkuinen syysväri hurmasi minut jo silloin. Keuruulla oli mahdollisuus vihdoin saada niitä omalle pihallekin. Pitkässä kukkapenkissä, pihatien varressa, kasvaa nyt kolme mongolianvaahteraa. Wikipedian mukaan ne kestävät  30 astetta pakkasta ja kasvavat Oulun tai ehkä Rovaniemen korkeudellakin. Muutamana talvena meillä on ollut kyllä aikalailla ylikin 30 astetta pakkasta –  johtuisiko sitten siitä, sillä kasvusto on kärsinyt. Osa oksista paleltuu talvisin, aivan kuin ne eivät ehtisi tuleentua tarpeeksi. Ihan alussa kaikki kyllä kasvoivat upeasti, liiankin upeasti. Päätin siksi leikata niitä eräänä syksynä, minusta enintään kolmen  metrin korkuiset olisivat sopivia meidän maisemaamme. Sen jälkeen kahden vaahteran kanssa onkin ollut ongelmia: talvivaurioita on tullut lähes vuosittain. Nytkin huonoiten kasvava pensas on vielä aivan vihreä – viime talvena siitä paleltui noin puolet!

Kuvassa etualalla on parhaiten kasvava vaahtera eräänä sumuisena aamuna. (Kukkapenkin keskivaiheilla, kahden valaisimen välillä, pilkottaa huonoin ja ihan perällä on sitten se keskimmäiseksi paras…) Siemenet, ”vaahteran nenät”, joita tuli vain tähän puuhun, värjäytyivät tänä syksynä aivan punaisiksi. Kauniita! Aivan kuin puu olisi täynnä punaisia kukkia. Läheltä katsottuna vasta huomaa, mistä oikeasti on kysymys.

Jossakin vaiheessa,vuosia sitten, juuristoihin alkoi levitä juolavehnää. Sitä oli vaikea saada pois ja kun kysymys on kuitenkin kukkapenkistä, johon puut siis osaltaan kuuluvat, olin vähän pulassa. Silloin kokeilin levittää märkiä sanomalehtiä aivan pikkupuideni juurelle. Lisäsin päälle multaa ja siihen istuttelin muualta siirtämiäni vuorenkilpiä. Toimii oikein hyvin! Vuorenkilpien peittävät lehdet tukahduttavat rikkakasvit. Nyt saan jo kurittaa näitä apureitanikin, etteivät valtaa liikaa tilaa!

Advertisement
Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Mongolianvaahtera

  1. Onko tuo tosiaan mongolianvaahtera, jossa on noin punaiset nuo jotkut mitä-ne-on, siemenpalot (asiantuntija täällä, anteeksi…). Ne ovat aivan upeat! Minullakin on yksi mongolianvaahtera unohtunut jonnekin metsän reunalle. Täytyypä ensi keväänä siirtää se jonnekin näkyvämmälle paikalle. Kauniisti ovat vuorenkilvet asettuneet paikalleen puun siimekseen. 🙂

    • Kyllä se on mongolianvaahtera. Joka vuosi se ei kuki noin upeasti, ikääkin täytyy ilmeisesti olla jonkin verran. Meillä on tosiaan kolme yksilöä, joista tämä oli tänä vuonna ainut, joka oli kukassa. Ilman kukkiakin se on kyllä kaunis kasvutavaltaan ja syysväreiltään! Että siirtohommiin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s