Revin kasvihuoneesta kaikki tomaattikasvustot kompostiin ja keräsin sadon terttuina ämpäreihin. Tosiasia kuitenkin on, että eivät sisällä kypsytetyt tomaatit ole enää yhtä maukkaita kuin auringon kypsyttämät, joten niitähän täytyi sitten säilöä jotenkin. Pienet, punaiset kirsikkatomaatit halkaisin ja levitin tarjottimelle leivinpaperin päälle kupera puoli alas päin, sitten koko hökötys pakasteeseen. Kun puolikkaat olivat jäässä, keräsin ne muovipusseihin – ja taas löytyy talvella omia tomaatteja pizzaan tai piirakkaan! Tuo, että ne olivat noin päin jäätymässä, oli uusi ideani – lähtivät aivan helposti irtikin, kun eivät olleet märkä puoli alas päin, kuten ennen olin tehnyt. Isot tomaatit on viipaloitava, jos ne haluaa pakastaa – niitäkin olen käyttänyt.
Sitten kaivoin esille reseptin Taimi-anopin vanhasta keittokirjasta: hillotut, vihreät tomaatit. Ensin ne piti kuoria, mikä onnistuikin aika mukavasti kiehautuksen jälkeen. Aluksi vain ristiviilto kuhunkin tomaattiin. Sitten liemen keittoon: 4 dl sokeria, 2 dl väkiviinaetikkaa, 2 dl vettä, 10 neilikkaa ja pala kanelitankoa keitetään liemeksi. Siihen kuoritut tomaatit ja hauduttamista jatketaan, kunnes niistä tulee läpikuultavia. Liikaakin voi keittää – silloin ne menevät rikki…Ohjeessa oli, että mausteet pannaan sideharsonyyttiin, mutta minä panin ne ihan siltään. Ongin sitten myöhemmin pois…
Liemi oli HURJAN HERKULLISTA! Viikon verran saavat muhia jääkaapissa ja sitten maku on tunkeutunut sisuksiin asti. Tänään maistetaan! Ainakin aiemmin ovat olleet hyviä – saapa nähdä, maistuuko nuorisolle.
Ommuuten herkullisia!!!
Kiitos kommentista, mukavaa että pidit! Itse tykkään kovasti, mutta nuoriso ei meillä halunnut edes maistaa 😦