Anopin omenasose

Omenasato oli tänä syksynä heikko ja laatukin surkea. Koska määrä oli niin pieni, emme voineet ajatellakaan tuoremehuasemaa, siispä eilen sitten yritin hyödyntää satoa pilkkomalla parempia ompon osia hilloaineiksi. Viime vuonna tehtiin mehuasemalla mehua kymmeniä litroja…nyyh…

Lapsuuskodissa valmistettiin omenahilloa näin: Ensin omenaporalla keskustat pois, sitten kuoriminen, lohkominen kattilaan ja keittäminen sokerin kanssa. Äitini haudutti sosetta leivinuunissa tuntikausia, jolloin siitä tuli tummempaa ja marmeladin tyyppistä. Oli herkullista mutta suuritöistä. Arvaatte varmaan, kuinka ihastuin, kun sitten miniänä näin Taimi-anopin hillonkeittotavan! Nimittäin se olikin ihanan helppo, oikein sopiva meikäläiselle!

 

Pestyt omenat lohkotaan kuorineen mehumaijan ylimpään osaan. Siemenetkin voivat jäädä, jos niin sattuu käymään.  Kun vesi mehustimen alaosassa kiehuu, muut ”maijan” osat pannaan paikoilleen. Nyt vaan tarkkaillaan, koska omenalohkot ovat pehmenneet, sillä siinä vaiheessa hommat seis ja vanhanajan sosemylly esiin.

Kuuma omenamössö kauhotaan sosemyllyyn, joka on tukevasti sopivankokoisen astian päällä. Sitten pyöritellään muutama kauhallinen kerrallaan, välillä kerätään myllyyn jäävät kuoret kompostikuppiin,. Kun kaikki höyryn pehmittämät omenat ovat soseena, lisätään mehuosaan irronnutta mehua niin paljon, että seos on sopivan kiinteää. (Tällä kerralla lisäsin ihan kaiken mehun, makeat ompot olivat niin kuivakkaita.) Jos mehua kuitenkin jää, se juodaan pois…

Sose punnitaan  ja kattilaan sekoitetaan hillosokeria ohjeen mukaan. Seosta keitellään hissukseen 5-10 minuuttia välillä sekoittaen, ja siinä se. Jäähtyneenä tölkkeihin ja pakkaseen. En ole kokeillut, kuinka se säilyisi kevääseen vain jääkaapissa, mutta ainakaan niiden kuukausien aikana, mitä meillä omenasose on pisimmillään kylmäsäilytyksessä ollut, se ei ole homehtunut. Herkutteluhetkiä!

P.S. Happamat omenat pehmenevät hetkessä, joten varo tekemästä pelkkää omppomehua!

Advertisements
Kategoria(t): Kokataan - Jälkiruuat ja muuta makeaa, Niksit Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Anopin omenasose

  1. Tein melkein noin, mutta sekoitin kaiken mehun ja soseen ja laitoin maijalliseen kilon sokeria ja puolikkaan pussillisen punaista melatiinia ja tölkitin. Meillä oli happamia omenia (kannosta kasvanut puu), jotka ovat vallan hyviä juuri tuohon – parasta hilloa, mitä tiedän. Ja makeammasta oemnasta ja aroniasta kesäkurpitsasta teen samalla repeptillä myös hilloa ja se on herkiullista. Hillo ei valu, on marmeladintyyppistä ja sopii niin leivän kuin piirakan pälle kuin puuron silmäksi.

  2. Pirjetta Savio sanoo:

    Tänne hillo-osastolle sopii varmaan kurpitsa-sitruunahillon ohje.
    1kg kurpitsaa(ei kesäkurpitsaa)
    500 g hillosokeria
    2 sitruunaa
    Kuori ja pilko kurpitsa kuutioiksi ja keitä pehmeäksi.
    Lisää sekaan sitruunat,toisesta myös raastettu kuori.Käytä sitruunaviipaleesta vain
    liha,poista ”viipaleen kuoret”.
    Soseuta sauvasekoittimella soseeksi tai jos haluat ettei hillo ole ihan tasaista,paina pari kertaa ”muusinuijalla”.
    Lisää sokeri ja keitä hiljakseen 10 minuuttia välillä sekoittaen.
    Purkita kuumana ja nauti kylmänä.
    Hyvää,ei kovin makeaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s