Parsan viljelystä

Toissakesänä kylvin uudet parsansiemenet, kun entisten kasvustojen, noin 15 vuotiaiden, sato alkoi ehtyä. Meillä kasvatetaan vain vihreää parsaa, joten kohopenkkejä ei tarvita. Nyt taimet kasvavat mansaikkakankaalla peitetyssä parsapenkissä, eiköhän rikkaruohokasvustokin  pysy paremmin kurissa! Täytyy vaan odotella vielä pari vuotta, ennen kuin saadaan uutta satoa. Juurien on annettava vahvistua, sitten ne jaksavat puskea paksuja parsanalkuja ainakin kymmenen vuotta. Kun versot ovat noin 20-senttisiä, leikkaan sopivan paksuisia pötkylöitä veitsellä. Ne säilyvät muutaman päivän jääkaapissa, joten varsia voi keräillä lisää, kunnes on tarpeellinen määrä keitettäväksi. Kaupan keväiset,ulkomaiset parsaniput ovat aina melko vanhoja, joten kyllä tämä oma tuotanto kevyesti ne maussa voittaa.

Lannoitusta tämä kasvi kyllä tarvitsee. Eikä koskaan saa leikata kaikkia varsia! Kun kasvu on vauhdissa, kannattaa penkit tarkistaa päivittäin, etteivät versot kasva liian korkeiksi ja puiseviksi. Jos parsapenkki on tuulisella paikalla, se saattaa kaatua, mutta muuten hoito on vähäistä. Vihreää kasvustoa voi myöhemmin kesällä taittaa kukkakimppuihin.

Meillä parsaa syödään keväälläherkkuna keitettynä voisulan kera tai sitten pakastan niitä kiehautettuna liemessään, näin puutuneemmatkin osat käyvät keittoihin. Jos haluat lukea lisää parsan kasvatuksesta, esimerkiksi täältä löytyy mukavasti tietoa.

Kategoria(t): Kasvimaa, Piha ja puutarha Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Parsan viljelystä

  1. Katselisin mielelläni lisää parsakuvia, vaikkapa keväällä kun sato alkaa puskea pintaan. Olisi hauska myös kuulla, kuinka satoisia teidän parsat ovat – siis kuinka suuri penkki / taimimäärä tuottaa riittävästi kevätherkutteluihin.

    • Syksyllä pienensin parsamaan aivan minimiin, jäiköhän muistaakseni enää neljä tainta. Tuotto oli niin huonoa näillä taimilla. Omat kasvattamat tuottivat paremmin, liekö penkissä ja istutuksessa sitten eroa. Silloin taisi olla kymmenen tainta, mutta niistäkin oli keväisin moni hiippi niin ohut, että ei kannattanut kerätä. Joten jos teillä tyikätään kovasti omasta parsasta, niin parasta laittaa reilusti taimia – vaikkapa sitten omia siemenkasvatuksia. Poistaa sitten myöhemmin hunosti tuottavia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s