Kukkakimppuja moneen makuun

Loppukesällä yksivuotiset kukat kasvimaalla ovat parhaimmillaan. Itselläni vakiokylvöksiä ovat ainakin kehäkukat, unikot, silkkikukat ja harsokukat. Niistä on mukava kerätä kimppuja kotiin ja ystäville! Koska taimikasvatustiloista on aina puutetta, olen jättänyt muut esikasvatettavien siemenet ostamatta  paitsi zinnian, joka niinikään on upea maljakossa. Se vaatii lyhyen esikasvatuksen ehtiäkseen elokuussa kukkaan. Kukat kestävät maljakossakin kauan, joten sikäli se on ihanteellinen ja arvokas leikkokukka.

Entäpä kuivakukat? Olkikukka ja ikiviuhko ovat toisinaan olleet listalla, ei kuitenkaan tänä kesänä. Kiitollinen kukkija vuodesta toiseen on tataariviuhko, jota kasvatin siemenistä kauan sitten. Se on siis monivuotinen ja nousee sitkeästi joka kevät isossa kukkapenkissäni alapihalla. Kun kukinnot ovat miltei avautumassa, leikkaan ne kimpuksi ja panen ylösalaisin roikkumaan muutamaksi päiväksi. Jos haluaa palloksi kaartuvan kimpun, sen voi asettaa suoraan maljakkoonkin kuivumaan. Ja tietenkin ovat myös luonnon kanervat, joihin voi suihkuttaa kukkien säilymiseksi hiukan hiuslakkaa, kuten syksyllä myytäviin ulkokanerviinkin.

Joillakin perennoilla on hauskat siemenkodat. Suosikkini on varjolilja, jonka jäykät varret kuivuvat niinikään pystyssäkin, asetat kimpun vain maljakkoon. Aikaa myöten pallukat saattavat aueta (riippuu siitä, missä vaiheessa keräät oksat), mutta sitten vain karistat siemenet kasvamaan jonnekin…Meillä on ollut jo monen monta vuotta kuivattuja varjoliljoja ja ne ovat edelleen yhtä kauniita! Väri muuttuu vihreästä ruskeaksi, mutta sehän vain parantaa asiaa.

Minusta näyttää siltä, että nykyajan kiireessä kesäkukkien siemenkylvö unohdetaan. Halutaan kaunista HETI eikä vasta parin kuukauden kuluttua. Toki kukkapenkeissä ja ruukuissa se onkin luonnollista, mutta omalla kasvimaallani on aina tilaa näille yksivuotisille kukkijoillekin. Ne antavat koko hyötymaalle sen ihanan, rehevän ilmeen, jota muuten varmaan kaipaisin! Tänään, kun tulimme kaupasta kotiin, huomasin erään omakotitalon rinnepihan pikkiriikkisen kasvimaan. Ja todella HUOMASIN, sillä toisessa reunassa rajana nurmikkoon oli kesäkukkapenkki! Olipa herttaisen näköinen kokonaisuus. Teki ohikulkijankin iloiselle mielelle!

Lopuksi vielä kaikille silmäniloksi kaunis silkkikukkakimppu, jonka veimme ystävälle. Hyvää mieltä ja onnellisia syyskesän päiviä!

P.S. Kirjoittelen toisen kerran enemmän ihan vain varjoliljoista, ne ovat sen arvoisia! Niin, ja taas muistutus, kun sitä kysyttiin: Kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla…

Advertisement
Kategoria(t): Niksit, Piha ja puutarha, Sekalaista Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s