Mökin kukkamaat

Kun viisi vuotta sitten teimme remonttia vanhalla, huonokuntoisella mökillä, jouduimme myös pengertämään rinteitä. Maa myllerrettiin ja joihinkin paikkoihin piti kylvää jopa nurmikkoa, se oli halvin tapa siistiä savikot. Silloin syntyi oivallisia paikkoja muutamille perennoille, ihan sattumalta. Kaivoin pengerryksiin kivien viereen matalia kuoppia, jotka pohjustin multasäkkien riekaleilla. Päälle sitten tavallista multaa, eikä jatkossakaan  muuta hoitoa. Mitä istutin ja mikä kasvoi metsämaassa?

Ahdekaunokki on viihtynyt pienessä poterossa.

Kotona helminukkajäkkärä levisi aivan liikaa, joten ajattelin kokeilla sitäkin, ja kas kummaa: Pärjää oikein hyvin omassa kivenkolossaan, on jopa levinnyt.

Luonnon pietaryrtti on komea kukkiessaan, joten vein myös sitä ja toistaiseksi sekin on kasvanut. Vuorenkilpeä on monessa rinteessä, se on levinnyt upeasti! Ja taustan vaatimaton syysasteri näyttää metsämaassakin leviävän turhan paljon. Myös ruskopäivänlilja, jota ei kuvassa näy,  kukkii kauniisti.

Rannassa kivipengerryksessä on  harmaalehtistä isorikkoa. Näin kerran vanhalla hautausmaalla hoitamattoman haudan, jolla kasvoi tätä kasvia. Se oli levinnyt haudalta leveän reunakiven yli ”käsi kädessä” ja kukoisti nurmikollakin. Silloin ajattelin, että tuon vaatimattomammaksi kasvi ei voi tulla…

Lemmikit, rantakukat, rentukat, horsmat, vanamot.  Ne ovat sitä parasta kuitenkin! Mutta nämä mainitsemani perennatkin siis ovat pärjäilleet. Sen sijaan raparperi kasvoi hyvin vain pari vuotta, kallionauhus kuoli ensimmäisenä talvena ja toisen mustaherukan nakersivat myyrät poikki, kuten aiemmin kerroin. Kuitenkin toivon, että joskus, vuosien kuluttua, rikottu, käsitelty  maa olisi jälleen palautunut ennalleen: mustikalle, puolukalle ja sammaleelle. Perennakokeiluille voisin silloin laulaa iloisena: kun päättyy tää muisto vain jää…

Lopuksi vielä yksi positiivinen yritys: Kun kotona mustikkapensaat kituivat, siirsimme ne mökin happamaan metsämaahan luonnonmustikoiden joukkoon – toimii!

Advertisement
Kategoria(t): Mökillä Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s