Eilen, kun selailin juhannusmielessä vanhoja reseptejä, löysin miltei unohduksissa olleen kesäjuoman. Jos sinulla on ylimääräisiä raparpereja, tätä luomujuomaa kannattaa tehdä!
1. Huuhdo raparperinvarret ja pilko niitä sankoon, reippaasti puolilleen.
2. Pese huolellisesti neljä tai viisi sitruunaa. Kuori pintaa ohuelti kuorimaveitsellä ja lisää suikaleet sankoon raparperien päälle. Kuori sen jälkeen sitruunat kokonaan ja pilko myös hedelmäliha sankoon.
3. Täytä sanko KYLMÄLLÄ vedellä, peitä kevyesti kannella ja vie viileään neljäksi päiväksi. Sekoita päivittäin.
4. Siivilöi, kiehauta ja lisää samalla sokeria 250 g mehulitraa kohti. Voit pullottaa mehun kuten höyrymehun, se säilyy hyvin kylmässä. Itse pakastan kiehautettuna tölkkeihin. Tarjoillessa sekaan vettä maun mukaan kuten muihinkin mehuihin.
Mehun väri tulee punaisista raparperinvarsista, eli jos varret ovat lähinä vihreitä, värikin on sen mukainen. Silloin voi lisätä tilkan marjamehua seokseen ennen pullotusta. Sokerin määrä on alkuperäisestä tuttavan reseptistä, mielestäni sitä voi vähentääkin.
Joku näkyi etsivän raparperidrinkkiä. Tulipa mieleen 40 vuotta sitten jossain lehdessä ollut boolikilpailu. Sen voitti resepti, jonka pohjana oli raparperimehu. Mehun voi tehdä Maijallakin, (on muuten tosi hyvää, siis Mehu-Maijalla tehty raparperimehu), mutta ohjeessa lukee näin:
Raparperibooli
½ kg raparpereja paloina ja ½ l vettä keitetään. Mehu siivilöidään ja siihen lisätään 1-2 dl sokeria. (Voit tietenkin käyttää myös tavallista Mehumaijalla tehtyä mehua.) Juuri ennen tarjoilua booliin lisätään 10 cl vodkaa sekä 3 pulloa omenasiideriä. En muista, minkä kokoisia siideripullot silloin olivat, mutta maistelemallahan juttu selviää. Lisäksi boolimaljaan pieni terttu viinirypäleitä ja mansikoita. Juhannusbooli!
Kiitos ohjeesta. Ensin vaan tàytyisi olla raparperejà, joita tààltà ei saa. Teenkin sitten simaa, tummasta sokerista, kun fariinisokeri loppui. Tàytyy vaan sàveltàà. Koska en saanut eilen blogiasi (enkà muuten muitakaan) auki, kommentoihin noihin kahteen edelliseen. Olen AINA ihaillut tuota ’naapurisi’ ihanaa, vanhaa rakennusta. Isàsi teki sankarityòn sen pelastaessaan. Itkin muuten krokotiilin kyynelià lukiessani kertomustasi isàstàsi. Oma isàni tuli niin mieleen. Kàydàànpàs yhdessà haudoilla.
Käydään vaan haudoilla. Ja laita viestiä, kun tarvitset sitä juustomaitoa…kohtahan tuo juhannus jo onkin!
Olen tehnyt raparperista ja mustaherukanlehdistä juomaa,ohje paikallisesta lehdestä.
5l.vettä,1l.pienittyä raparperiä,400g.sokeria,mustaherukanlehtiä,1/4 tl.hiivaa.
Vesi kuumennetaan kiehuvaksi.Kaadetaan raparperien ja mustaherukanlehtien päälle.Sekoitetaan joukkoon sokeri ja annetaan jäähtyä.Kun liemi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi,sekoitetaan joukkoon hiiva.Jätetään vuorokaudeksi huoneenlämpöön.
Seuraavana päivänä juoma siivilöidään ja laitetaan jääkaappiin viilentymään ennen tarjoilua.
Juomaan voi tarjolle tuotaessa lisätä syötävin kukin koristeltuja jääpaloja.
Laita esimerkiksi horsman tai apilan kukkia jääpalarasiaan,lisää vesi ja jäädytä pakastimessa.
Juoman nimi Hellepäivän piristys
Täällä ei piristystä tänään tarvita,vettä tulee taivaan täydeltä.
Kiitos, Pirjetta, ohjeesta! Tuota täytyisikin kokeilla. Jännää, että siinä yhdistetään raparperiin mustaherukan lehdet, niistähän yleensä tehdään sitä Marskin juomaa.
Löysin toisenkin raparperijuoman ohjeen.Kokeilu vielä tekemättä.Tämä myös paikallisen lehden sivulta.
1 kg raparperipaloja
1 rkl tuoretta minttua
2 l vettä
2 dl sokeria
ripaus inkivääriä
Pane puhdistetut raparperit,minttu ja vesi kattilaan.
Keitä palat aivan pehmeiksi (noin 10 minuuttia)
Siivilöi,lisää sokeri (ja inkivääri ) kuumaan mehuun
Jäähdytä ja tarjoa kylmänä.
Boolina lisää juomaan 1 sitruunan puristettu mehu ja litra kevyt sitruunalimpparia ja mansikoita.
Itä-Hämeen Marttojen ohjeita paikallisen lehden ruokaohjeet.
Tuopa kuulostaa hyvältä! Minttuakin löytyy yrttimaalta. Kiitos ohjheesta!