Kesäherkku, itse tehty jäätelö

Tädilläni on muutama erikoiskana. Sellaisia värikkäitä, pullukoita, ”villahousut” jaloissa…Ilokseni sain viikolla tuliaisiksi kuusi pientä todella onnellisen kanan luomumunaa. Heti piti kaivaa yli kymmenen vuotta vanha jäätelökone esiin, sillä jos saan tuoreita maalaismunia, niiden ehdottomasti paras käyttötapa on jätskissä! Aikoinaan käytin paljonkin tätä oivaa konetta, mutta se oli silloin, kun meilläkin oli kanoja. (Kerron ehkä talvella, kun puutarha-asiaa ei niinkään ilmene, miksi meillä ei enää ole kanoja…)

Jäätelökoneen ideahan on siinä, että se sekoittaa koko ajan massaa, joten se jähmettyy tasaisesti ja vaivatta. Meidän mallissa (Philips) voi tehdä sekä pehmistä että tavallista. Vuosien mittaan suosituimman, vaniljajäätelön, resepti on muotoutunut seuraavanlaiseksi: Kolme pienehköä munaa ja 60-70 grammaa sokeria vatkataan. Siihen lisätään 2 desiä HYLA-maitoa ja purkki vatkattua HYLA-kevytvispiä sekä noin 2 tl vaniljasokeria. (Sokeria siksi näin vähän, kun Hyla on muutenkin makeaa. Jos käyttää tavallisia maitotuotteita, sokerin määrääkin voi lisätä maun mukaan.) Suklaajäätelöön lisään teelusikallisen kaakaojauhetta ja 4 tl Oboy-jauhetta, mansikkajäätelöön desin mansikkahilloa (silloin vähemmän sokeria) ja lakkajäätelöön lakkahilloa. Yllä olevaan perusohjeeseen on siis helppo saada vaihtelua, mutta meillä kaikkien suosikki on tämä vanilja.

Säilytän jäädytysosaa aina pakastimessa valmiina, joten jos saan hyviä munia, jätskiä voi valmistaa heti. Eli jäädytysosa paikoilleen, kone käyntiin ja sitten aukosta jäätelömassa koneeseen. Noin 40 minuutin kuluttua valo alkaa vilkkua merkiksi siitä, että valmista on! Koneella voi tehdä vain yhden satsin kerrallaan, välillä on taas jäädytettävä pohjaosaa vuorokauden verran. Koska meillä oli tänään enemmän ruokailijoita ja muniakin oli kuusi, tein kaksi annosta, mutta eri päivinä. Yksi annos mahtui soikeaan Aino-jäätelörasiaan, siis on noin litran kokoinen. Vuosia sitten, kun molemmat lapset olivat vielä kotona, tämä satsi syötiin aina kerralla.

Koneen mukana tuli monta ohjetta. Usein niissä oli kaksi keltuaista ja yksi muna, mutta kyllästyin hävittämään valkuaisia, joten rupesin tekemään jäätelön yksinkertaisesti joko kahdesta isosta munasta tai kolmesta pikkumunasta. Mutta munien on oltava tuoreita! Itselleni kävi kauan sitten niin, että tein jäätelöä kaupan munista, jotka evät olleet ihan tuoreita, mutta eivät vielä vanhojakaan. Se maku…siihen jäi jäätelönteko piiiitkäksi aikaa!

Tämän helluntaipäivän jälkiruuan jälkeen voi taas todeta, että kaupan jäätelö ei ikinä vedä vertoja itse tehdylle! Se on todella hyvää, vanhanaikaista vaniljajätelöä. Ja kun sen vielä syö helteisellä terassilla Tiimarin lasimaljoista, niin tuntuu suorastaan ylelliseltä!

Mainokset
Kategoria(t): Kokataan - Jälkiruuat ja muuta makeaa Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kesäherkku, itse tehty jäätelö

  1. Sirkku sanoo:

    Meillä on ollut samansuuntaisia harrasteita viime päivinä. Miksi pitää vain ehtiä tulla näin vanhaksi, ennenkuin pääsee jyvälle tuollaisista herkuista? Nuorempana olisi pystynyt syömään makeaa enemmän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s