Kevään pienet sipulikukat

Tulppaanit eivät halua meidän perhettämme ilahduttaa. Vuodesta toiseen yritin aikaansaada upeaa tulppaanipenkkiä, mutta kerta toisensa jälkeen petyin. Vain osa kukki, enimmäkseen surkeiden lehtien keskeltä nousi kuivettunut kukkavana. Siispä jätin sen lajin ja siirryin narsisseihin ja näihin ihastuttaviin pieniin kukkijoihin. Kuten narsissitkin, pikarililja lisääntyy vuosi vuodelta, jos taittaa kukkavarret siemenineen haluamaansa paikkaan. Ja nämä pienet keltaiset, joiden nimeä en muista, nousevat vuodesta toiseen aina vaan pulskempina. Matalien lajien etu on siinäkin, että ne piilottuvat hyvin kukinnan jälkeen muiden perennojen alle.

Narsisseja olen istuttanut sellaisiin paikkoihin, joissa kuunliljat tai muut suurilehtiset kasvit  peittävät kuihtuneet lehdet. Ne eivät tosiaankaan ole kukkapenkin kaunistus! Toissavuonna kaivoin kaikki sipulit ylös ja jätin laatikoihin lajeittain kuivumaan. Syksyllä erottelin parhaat, istutin paikoilleen ja piilotin loput sekavina röykkiöinä pellon reunaan. Nyt tuo epämääräinenkin istutus kukkii ohikulkijoiden iloksi ja muutkin voivat erinomaisesti, kun taas on tilaa ympärillä.

Kaksitoista vuotta sitten olimme huhtikuussa Amsterdamissa tulppaaniaikaan. Keukenhof oli tietenkin retkistä parhain (juuri niin kaunista kuin linkin esittelykuvissa), mutta kaikkinensa näimme niin paljon sipulikukkia, että sanoinkin sen riittävän loppuiäksi. Päätin, että minun ei tarvitse yrittää tulppaanipenkkiä, kun se ei kerran onnistu, vaan nautin näistä pienemmistä, ihanista, kaikista rakkaimmista kevätkukkijoista, todellisista ystävistä!

Advertisement
Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kevään pienet sipulikukat

  1. Lissu sanoo:

    Saimme kerran 100 tulppaanin sipulia lahjaksi (eskarissa). Eka kevàànà ne kukki kauniisti, mutta sen jàlkeen vain pari sipulia nosti kukkavanan. Onkohan Keuruun maaperàssà jotain, josta tulppaanit ei tykkàà?

    • Meillä ainakin on tiivistä savimaata. Nämä nykyiset, jalostetut lajikkeet taitavat kukkia vain kerran kunnolla, jos sitäkään. Mekin saatiin 50+50 -vuotislahjaksi aikoinaan 100 tulppaania, silloin peitin ne kasvimaan hyvään multaan syksyn lehdillä. Eka vuonna kukkivat, ja se siitä. Mutta oli kaunista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s