Viiniköynnös

Aiemmin meillä oli muovilla katettu kasvihuone. Jo silloin kasvatin siellä viiniköynnöstä. Kymmenen vuotta sitten uusimme huoneen lasiseksi ja silloin uusittiin myös köynnös, sillä entisen juuristo oli mahdotonta siirtää uuteen kasvupaikkaan. Lajike on koko ajan ollut Zilga, joka kestää liki 40 astetta pakkasta. Parina kesänä kasvatin suurissa ruukuissa muita lajeja, mutta satoa tuli vain vähän ja ruukkujen painon vuoksi lopetin kokeilun. Ne kun oli raahattava aina talveksi kellariin! Viiniköynnöksen juuristo on laaja ja se tunkeutuu syvälle maahan, joten se, että meillä nykyisin köynnös on karsinoitu ilman maayhteyttä, on ollut virhe. Juuristotilahan loppuu jossakin vaiheessa. Talvella luin jostakin kirjasta, että jälkikäteen tilanteen voisi korjata tekemällä sokkeliharkkoihin reiän, josta juuret kyllä itse osaavat hakeutua ulkopuolelle. Se onkin nyt kevään puuha, sillä uusimme jälleen koko köynnöksen viime vuonna.

Zilga pitää happamasta maasta, joten istutusvaiheessa käytimme rhodo-multaa. Joskus olemme tuoneet pintamullaksi myös suomaata. Alussa valitaan pari-kolme hyvää versoa, joita sitten aletaan kasvattaa päärungoiksi. Versoja tuetaan ylös ja meillä köynnös kiemurteli pitkin kattoa peränurkasta aina ovensuuhun asti. Kesällä voi leikata pehmeitä versoja ilmankierron ja valon lisäämiseksi, mutta varsinaiset hoitoleikkaukset tehdään ehdottomasti myöhään syksyllä. Silloin sivuversoja typistetään niin, että kuhunkin jää vain kaksi silmua. Pienet, ohuet haarat voi leikata kokonaan pois. Muutaman vuoden välein voi uusia myös päähaaroja, eli kasvattaa uusia vahvojen, puutuneiden tilalle. Talveksi olen kaatanut versot maahan, lisännyt juuristolle olkea ja kaiken ylle valkoisen, paksun pakkaspeitteen. Lumi olisi hyvä eriste, mutta lasihuoneessa sitä ei voi käyttää! Joskus vieläkin ajattelen, että pitäisi tehdä uusi muovihuone vain viiniköynnöksille, irrottaisimme silloin katon talveksi…

Keväällä poistetaan pakkaspeite ja kun köynnös heräilee, ei kastelua saa unohtaa. Pian lehtiä alkaakin tulla ja samantien myös kukkia. Elokuussa valmistuvat tummat rypäleet, joissa on kylläkin pienet siemenet sisällä, mutta mielestämme eivät haittaa mitenkään. Suurin osa syödään suoraan tertuista, mutta olen tehnyt kerran myös omaa viiniä, ihan vain periaatteesta, ”viininviljelijänä”!

Kategoria(t): Kasvihuoneessa Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Viiniköynnös

 1. Lissu sanoo:

  Jopas nàyttàà herkullisilta! Vein toissa kevààllà tààltà yhden viinirypàleruukun àidille, hàn hàn oli sen kanssa ihan ihmeissààn. Antoi tànà kevààllà Honksuille. Saa nàhdà, tuleeko heistà teille kilpailija!!! Mukavaa viikonloppua ja hyvàà àitien/mummojen pàivàà.

 2. Multasormi sanoo:

  Voi mikä mahtava sato viinirypäleistä. Minulle ois kans ensimmäinen Zilga tulossa tänä vuonna. En nyt vaan oikein tiedä, mihin sen istuttaisin. Kennomuovihuone olis, mutta mitenkähän Zilga tarvii tilaa. Varjostaakohan se myöhemmin liian paljon muita kasveja, jos sen sinne päätyyn laittais?

  • Kasvihuone on noin neljä metriä pitkä, itä-länsisuunnassa. Viiniköynnös on luoteiskulmassa, joten kun ohjaan sen kattoon pohjoisen puolelle, ei se varjosta yhtään. Juuret saattavat levitä ja ne vievät voiman muilta kasveilta, ellei niitä jotenkin saa kuriin. Tuttavani kertoi istuttaneensa sen pohjattomaan saaviin kasvihuoneen nurkkaan, kuulosti ihan hyvältä vinkiltä! Meillä on asia hoidettu nykyisin vahingosta viisastuneina juurimatolla. Onnea kasvatukselle, ovat tosi hyvän makuisia ja aina ehtivät kypsyä! Ja ne viimeiset. jotka löytyvät jostakin takaoksilta myöhemmin, ne vasta makseita ovat! Eli ei kannata popsia liian aikaisin!

 3. pirjetta savio sanoo:

  Olen monena vuonna ajatellut kokeilla rypäleen kasvatusta.Zilga varmaan varmin lajike.Naapurissa viinirypäle kasvaa ulkorakennuksen seinustalla ja luulen ettei sitä suojata edes talveksi.Kasvihuone on pieni,lattia betonista.Siellä ei onnistu,kai ulkona olisi kokeiltava.Lämmin seinusta ja talveksi suojaus.Miten kiinostuneita myyrät lienee juurista?
  Viimesyksynä ensimmäiset myyrät tällä kadulla.Pieni norfolkin terrieri alkanut huolehtia myyristä.Kymmenkunta poikasta pyydystänyt tänä keväänä jo.

  • Onpa teillä hyvä myyrävahti! Zilga on tietääkseni paras talvehtimaan. Olen muualtakin kuullut, että se menestyy seinustalla, lumi on hyvä peite. Minulla on myös ajatuksena, että kokeilen sitä ulkotiloissa, sillä nyt ruukussa kasvaa pieni siementaimi.

 4. Minna sanoo:

  Mutta onko ideoita miten saisin marjat kypsiksi tänä syksynä. Aikaisemmin ei ole ollut tuota ongelmaa kylmän kesän ansiota nyt. Tomaatteja pystyy kypsentämään pimeässä sopiiko se viinintertuille myös?

  • Kiitos kommentistasi, Minna. Tuo ongelma ei ole ennen tullut eteeni. Onhan tässä vielä onneksi syksyä jäljellä, toivottavasti pakkaset eivät tule varhain. Meillä Zilga on aina ehtinyt hyvin kypsyä kasvihuoneessa. Itse varmaan tilanteessasi kokeilisin pimeää, voithan yrittää jo tässä vaiheessa paria terttua, niin näet lopputuloksen. Kypsyttäisiköhän omena viinirypäleitä kuten banaania?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s