Pääskysiä odotellessa

Silloin, kun meidän pelloillamme vielä laidunsivat lehmät, pääskysiä oli paljon. Niitä istuskeli syksyisin puhelinlangoillakin suuria parvia. Nykyisin tuo odotettu liverrys on aina vain vähäisempää. Mutta luulen, että meillä on jo vuosia asustanut sama tai ainakin samaa sukua oleva pariskunta. Miten ne muuten osasivat tulla aina samaan välikköön lepäilemään?

Kun meillä oli vielä koira, sillle oli viritetty juoksuvaijeri asuintalon ja varastosiiven väliseen tilaan. Sitten sen keksivät pääskyset! Keväällä, heti muuttomatkan jälkeen, pariskunta istui siihen vieretysten lepäilemään (kuvassa). Ne olivat niin kesyjä, että saatoimme kulkea normaalisti eikä se tuottanut niille mitään häiriötä. Panimme alle pahvia lattian suojaksi, sillä muuta harmiahan linnuista ei ollut kuin tuo kakkiminen. Kun ne sitten saivat oman pesän valmiiksi, vaijeri sai jäädä rauhaan – odottamaan syksyä. Nimittäin sitten, kun poikaset olivat lentokykyisiä, koko porukka tuli aina yöksi sinne vieretysten… toisinaan kaikki muukin lähialueen nuoriso! Ja siinä vaiheessa koko välikön lattia oli yhtä ”liukumiinakenttää”.  Kun koiraa ei enää ollut, siirsimme vaijerin räystään alle talon ulkopuolelle, mutta eihän se kelvannut. Oli suorastaan huvittavaa katsoa, miten kuusi poikasta ahtautui pieneen, U:n muotoiseen  vaijerilenkkiin, joka jäi ylimääräiseksi välikön puolelle! Joten lopulta, eräänä syksynä pääskysten lähdettyä, olimme niin inhottavia, että otimme koko ihanan narun pois. Seuraavana keväänä näimme, miten paluumuuttajat lensivät läpi tutusta väliköstä ihmetellen lepopaikan puuttumista. Onneksi ne kuitenkin hyväksyivät tilanteen ja tulevat edelleenkin keväisin livertelemään televisioantennin päälle. Ja navetan luona, heinäladon orrella, on pesä – kuten on ollut jo kymmeniä vuosia. Tervetuloa tänäkin keväänä!

Kategoria(t): Sekalaista Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Pääskysiä odotellessa

  1. Lissu sanoo:

    Kyllà ne pian siellà ovat – taas. Pesimàuskollisia ovat kuin monet muutkin linnut. Tuossa piazzan toisella puolella pesillà on sutinaa. Taitaa olla ensimmàiset munat jo hautumassa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s