Morsiusmyrtti ja pasuunakukka

Leikkelin lasikuistilla talvehtineen myrtin kevätkuntoon. Sen elämä hoivissani on ollut kovin epätasaista. Ikää on yli viitisentoista vuotta, ei kyllä uskoisi… Nyt se voi varsin hyvin, mutta viimeksi pari vuotta taaksepäin raukka pääsi kuivahtamaan paahteessa ja pudotti miltei kaikki lehtensä. Juuri ja juuri näkyi vihreää versojen kärjissä ja niistä sitten aloitin – jälleen kerran – myrttini uusiokasvatuksen. Parhaiten talvi sujuu viileässä ja valoisassa, kesä taas ulkona puolivarjoisalla terassilla. Tyttärelle sitä kasvattelen, mutta ei ole kuulemma häitä vielä tiedossa. Harmi! Juuri kun myrttini olisi voimissaan. Kuinkas sitten suu pannaan, jos se onkin taas kuolemaisillaan, kun he vihdoin päättävät mennä naimisiin??? Morsiusmyrtti on sentään aina morsiusmyrtti, ei mikään avomyrtti…

Lasikuistilla on talvihorroksesta heränneenä myös pasuunakukka. Sain vuosi sitten ystävältä ison juurakon, joka vaivoin mahtui suureen ruukkuun. Se kasvoi upeasti, teki hurjasti nuppuja ja avasikin ne sitten lopulta kuistilla, kun ulkona oli jo liian kylmä ja halloja odotettavissa. Nyt vanha juurakko puskee voimalla lehtiä ja varrenpätkistä juurrutetut poikaset ovat omassa ruukussaan kasvamassa. Innolla odotan, miten tänä vuonna sujuu, oli se kukkaloisto niin mieliinpainuvaa. Mutta lannoitetta ja erityisesti vettä tarvitaan, paljon!

Viime syksyn kukintaa

Kategoria(t): Sekalaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Morsiusmyrtti ja pasuunakukka

 1. Lissu sanoo:

  Vai avomyrtti! Ihan nauratti. Tuo pasuunakukka on yksi minun suosikeistani. On vain tosi myrkyllinen kaunotar. Saapasmaan kotiseudullani, vuoristokylàssà, se kukkii yhden signoran takapihalla ihan loppusyksystà, siis marraskuussa.

 2. Päivi Niskala sanoo:

  Hei toisen vuoden puutarhuri opiskelija ihastui tarinaan joka on morsiusmyntistä……….
  Olisi kyllä mukava yrittää sitä kasvattaa juuri tuohon oikeaan tarkoitukseen eli tyttären häihin……….

 3. Salme Seppä sanoo:

  nyt on ekakertaa pasuunakukka onnistunut -on vihreänä..muttei nupun nuppua näy ? yritin jo viimekesäksi siitä ei tullut mitään.
  viimesyksynä sain kolme pätkää runkoa jotka juurrutin ja laitoin purkkiin (kaikki samaan)
  helmi maaliskuun vaihteessa istutin ne erikseen ja otin sisälle (olivat talven kellarissa)
  lehdet olivat hennot sisällä-nyt ovat voimakkaan vihreät.-ovat ulkona ilta-aurinko vasta osuu niihin.
  -Korkeus on noin 1-1,5m
  kompostimultaa laitoin niille.
  Kuulin että pitäisi kalkita-laiton tuhkaa-
  Mitä pitäis laittaa vielä?
  SAMASE

  • Itselläni ei enää ole pasuunakukkia. Kun saimme lapsenlapsen, päätin lopettaa kasvatuksen kasvin myrkyllisyyden vuoksi. Oletko aloittanut kasvatuksen nyt varrenpätkistä vai juurakosta? Saattaa olla, että juuriston kehittyminen vie oman aikansa ja nuppuja ei siksi tule. Kun juurakon saa säilymään talven yli, kannattaa kasvatusta jatkaa siitä, siinä on voima valmiina ja nuputkin ehkä tulevat aikaisemmin. Katkaise varret melko lyhyiksi ja kasvu alkaa heti siitä. Loppukesään kukat minullakin jäivät ja jouduin tuomaan kasvin hallan vuoksi sisälle, jossa taas tuoksu oli niin voimakas, että siksi tuli ongelmia.
   Mutta jospa niitä nuppuja kuitenkin vielä ilmestyisi! Kastelin noin kerran viikossa vaaleanpunaisella lannoitevedellä (Kekkilä), Ja tosiaan, kokeile ensi keväänä jatkaa kasvatusta vanhasta juurakosta, se kyllä elää pitkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s